top of page
  • kko

DBK Historier

Vi er heldige som har mange tidligere ballklubbhelter som fortsatt er høyt engasjert og involvert i klubbens aktiviteter. Hver onsdag sommerhalvåret, er det mange av de som samles på Ballklubbhytta. Vinterstid er klubbhuset arnested for onsdagenes prat om gamle historier. Her får vi servert en av de av klubbens nestleder Roar Hansen.


BAKKEREKORD ØRENKOLLEN

Drammens Ballklubb anla Ørenkollen med stor dugnadsinnsats på 30-tallet. I 1938 fikk de anlagt lys i bakken slik at det kunne hoppes og trenes på kveldene. På åpningsrennet deltok den norske og svenske eliten sammen med lokale hoppere. Med fakkelbelysning helt fra Hotvetveien til Ørenkollen møtte det opp hele 3000 tilskuere. Utover på slutten av 50 tallet forfalt bakken og den ble nedlagt.


På et av de siste offisielle rennene ble bakkerekorden satt på 57,5 meter. Det var Svein Svingen, Strømsgodset som sto for denne bragden.


Han startet sin hoppkarriere i Mo for Stålkameratene. På en landslags samling på Geilo fikk 4 juniorer være med, og her ble Svein overtalt til å flytte til Drammen. Han kom i 1955, fikk jobb i Drammens Tidende, og flyttet inn i Henrik Ibsensgate på Øren. Svein fortsatte å hoppe for Stålkameratene et par år, men meldte overgang til Strømsgodset som den gangen hadde et godt hoppmiljø. Svein Svingen var i eliten i hopp Norge og deltok i renn med flagget på brystet i Sverige, Finland og Polen. På bildet som markerer bakkerekorden er Svein avbildet i svevet i Vikersundbakken.


Han la opp i 1963, men fortsatte å hoppe bedrift. Han ble også en ivrige turløper i langrenn med bl.a. gode plasseringer i Hauer’n. Svein hadde to gutter, Jan og Trond, som begynte med langrenn i DBK og Svein ble en ivrig medhjelper i skimiljøet i klubben. Dette ledet han videre til DBK’s Old Boyslaget i fotball. Svein er fortsatt med i DBK i gjengen som holder til på Ballklubb-hytta i sommerhalvåret og på klubbhuset om vinterenSvein er fortsatt sprek og har daglig gåturer i marka eller rundt om i byen. Nyttårsaften 2023 blir han 90 år.

Tekst og foto:

Roar Hansen

73 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page