top of page
  • kko

Emma Kirkeberg Mørk tør å tenke stort

Emma Kirkeberg Mørk markerte seg sterkt under senior rennene på Beitostølen rett før jul som var en del av Norges cup og Skandinavisk cup. Sisteårsjunioren var med på å ta bronse på stafetten i junior-VM sist sesong, i år er målet å ta en individuell medalje i samme mesterskap på hjemmebane.


Artikkel av "marthekatrine" fra langrenn.com gjengitt med tillatelse.

30.12.2021


Foto: Synnøve Bruland

Emma Kirkeberg Mørk underveis på 10 kilometer klassisk under skandinavisk Cup på Beitostølen.


– Oppkjøringa til sesongen har gått fint. Jeg har fått forberedt meg bra, gjort all planlagt trening, og følt at jeg har vært i rute til sesongstart. Grunnet en veldig amputert sesong i fjor, er jeg veldig klar for å begynne å konkurrere igjen, forteller Emma.

– I løpet av oppkjøringa har jeg stort sett trent hjemme i Drammen eller på Sjusjøen, og hatt en del samlinger med juniorlandslaget.


Skifølelsen tidlig på plass Skiene ble tatt i bruk i Torsby i høst ved et par anledninger, i tillegg til at juniorlandslaget hadde en samling i Idre Fjäll i november. Kirkeberg Mørk følte seg dermed klar for skirenn da sesongen endelig dro i gang.

– Fjoråret ble en spesiell og annerledes sesong, men jeg fikk gått tre konkurranser i tillegg til å bli uttatt til mitt første junior-VM. Jeg gikk andreetappe på stafettlaget, hvor vi tok bronse bak Sverige og Russland, og ble nr.16 på 15 km klassisk fellesstart. Målet er å forbedre disse resultatene denne sesongen.


– Det var litt krevende i enkelte perioder under sist sesong i forhold til trening og konkurranser. Jeg var veldig forberedt på å gå skirenn, for så at det ble avlyst kun ett par dager før. I det store og det hele hadde jeg fokus på å bruke periodene uten skirenn til å trene godt, og tror det var viktig å prøve å tenke langsiktig og lenger enn kun den sesongen vi da var i. Jeg er glad i å trene og utvikle meg, så motivasjonen var det ingenting å si på.


Dedikert og målrettet Fram mot denne sesongen har fokuset vært på å bygge stein på stein i treningsarbeidet. Mengden både på rolig trening og intervalløkter har blitt økt gradvis år for år.

Emma Kirkeberg Mørk har også hevdet seg svært godt som løper, og både mor og far har friidrettsbakgrunn. Derfor er mye av treninga inspirert av løpinga og tatt med over mot langrennsøktene. Kortere løpeturer og løping er en viktig del av treninga.


– Det er mamma og pappa som alltid har hatt hovedansvaret treningsmessig, men jeg er også relativt selvstendig i treningsarbeidet. I tillegg er selvsagt juniorlandslagstrener Monika Kørra som er juniorlandslagstrener, en veldig viktig sparringspartner.


– Hovedfokuset i treninga ligger på kapasitetstrening, ispedd styrke, teknisk fokus og noe hurtighet.


Solid sesongåpning – Jeg er veldig fornøyd med starten av sesongen og spesielt 10 kilometer klassisk under seniorrennet på Beitostølen før jul. Jeg valgte å gå inn i helga uten resultatmessige forventninger, og heller ha fokus på tekniske og taktiske arbeidsoppgaver. Det er da jeg opplever at jeg presterer best. Treningen gjennom sommer og høst tyder på at jeg har tatt steg, og jeg vet at toppnivået mitt, spesielt i klassisk, er høyt. Så jeg har hatt troen på at jeg har et bra nivå inne. Derfor var det utrolig godt å få vist det fram i konkurranse også, sier jenta som representerer Drammens Ballklubb.


– Trygghet på at ting i oppkjøringen er gjort riktig, samt trygghet inn i det videre treningsarbeidet og tar med meg godfølelsen inn i fortsettelsen av sesongen.

Emma er svært kondisjonssterk og er god teknisk i begge stilarter. I tillegg til å hevde seg på lengre distanser er hun også en bra sprinter. Det er få som er så trenings motivert og ivrig etter å gjøre jobben som 2002-modellen.


Noe av det løperen fra Drammen jobber hardt med å forbedre er styrke og hurtighet. Dette blir da naturlig å dra med seg inn i arbeidet med å gå raskere i lett-terreng og skape fart i utforkjøringer. Disponering av løpet er også noe hun stadig jobber med. Hvor går grensen for hvor hardt er hardt nok og samtidig tenke at «den som intet våger, intet vinner.»


Junior-VM på Lygna det store målet Hovedmålet for denne sesongen er Junior-VM på Lygna i slutten av februar. I tillegg har vi jo fire Norges cup helger, inkludert et junior-NM i løpet av vinteren.


– På sikt er målet å bli en internasjonal toppløper, og få ut mitt potensiale i skiløypa. Motivasjonen er på topp, og jeg er villig til å legge ned den jobben jeg mener kreves til å bli så god som jeg vil.


– Det å få et mesterskap som junior-VM på hjemmebane er selvsagt spennende. Å kunne få gå det vil nok bli den største skiopplevelsen i min karriere så langt. Jeg kjenner løypene godt og trives i løypene på Lygna, og det at det er på hjemmebane gjør ikke lysten til å lykkes noe mindre.


Emma bor hjemme i Drammen sammen med foreldrene og storebror Martin. Hun studerer 50% psykologi ved NTNU. Som nevnt er juniorløperen også en meget god løper, men nå ligger hovedfokuset på langrenn. Fortsatt er det mye løping som en del av treninga, og til sommeren og høsten kommer Emma til å konkurrere både på bane, i terrenget og i gateløp.

Sterk idrettsfamilie – Familien er og har vært veldig viktig for min idrettslige utvikling. Helt siden jeg og Martin, som er på rekruttlandslaget, var små, har vi blitt tatt med ut på tur og vært mye ute. Vi har alltid hatt fokus på idrettsglede, mestring og utvikling, og så har mamma og pappa mye erfaring fra å være toppidrettsutøvere selv.


– Det at Martin presterer veldig gode skirenn, er selvsagt til inspirasjon for meg og gir en trygghet på at den treningsfilosofien vi har fungerer. Vi trener mye sammen og samtidig, noe jeg ser på som en stor fordel, og jeg blir selvsagt glad og imponert når han presterer veldig godt.


Jula i år tilbringes i leiligheta vi på Sjusjøen med en god treningsperiode gjennom jula og fram mot neste Norges cup renn på nyåret.


– Forhåpentligvis blir det gode forhold og muligheter til mange rolige, fine skiturer på fjellet, og så blir det nok et par skirenn i løpet av romjula, avrunder stortalentet fra Drammens Ballklubb.

69 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page